donderdag 30 mei 2013

Opties 2.0 – deel 18. Short Strangle TomTom.


Voor onze optiebeleggers vandaag de Short Strangle. Een optiestrategie waarmee u bij stabiele koersen goed geld kunt verdienen.

Samenstelling
De Short Strangle bestaat uit twee poten; het verkopen van een call optie plus het verkopen van een put optie met dezelfde expiratie datum en een lagere uitoefenprijs. We leggen deze strategie uit met een praktijkvoorbeeld TomTom.

Toepassing
Een Short Strangle kunt u op verschillende manieren toepassen:
·       U verwacht beperkte koersfluctuaties;
·       U verwacht een daling in volatility;

Bij een Short Strangle kunt u rustig blijven zitten. Dagelijks loopt er optiepremie uit. De tijd is uw vriend. Wacht niet altijd tot expiratie. Het laatste dubbeltje kan wel eens kostbaar zijn. Let op dividend en/of andere events.

Praktijkvoorbeeld TomTom
Het aandeel TomTom noteert EUR 3,84 (slotkoersen donderdag 23 mei).
Stel u denkt dat de koers van TomTom de komende maand stabiel blijft (binnen +/-5%). Uw motivatie zou als volgt kunnen zijn. We hebben een fraaie koersstijging achter de rug. U denkt dat TomTom wel even rond de huidige koersniveau’s 3,70 – 4,00 blijft hangen. Door nieuws/overnamegeruchten is de volatility in mei gestegen van 39% naar 49%. Daardoor zijn opties duurder geworden. Historische volatility van het aandeel doet 32%.

Investering
De investering bedraagt: aantal optiecontracten dat u handelt * contract size * (prijs verkochte Call plus prijs verkochte Put).
Stel u verkoopt 10 Call opties TomTom Aug-13 4,00 voor 0,26 en u verkoopt 10 Put opties met dezelfde expiratie en lagere uitoefenprijs 3,70 voor 0,27. Dan ontvangt u per saldo EUR 530  (= 10 * 100 * 0,53 (=0,26 + 0,27)).

Margin
Omdat u beide opties short zit, ontstaat er een margin verplichting. Conform de oude beursregels komt de marginverplichting bij deze Short Strangle rond de EUR 81. Bij 10 Short Strangles EUR 810 (= 10 * EUR 81).
Uw netto investering bedraagt EUR 280 (= EUR 810 – 530).

Winst & Verlies grafiek
De Simulatie grafiek voor deze Short Strangle ziet er als volgt uit:

De blauwe lijn laat het theoretisch resultaat zien per vandaag.
De oranje lijn toont het resultaat op expiratie.

Break-Even Punt
U kunt de break-even punten op expiratie eenvoudig uitrekenen door de Put uitoefenprijs plus de investering (3,70 + –0,53 = 3,17) en de Call uitoefenprijs minus de investering (4,00 - -0,53 = 4,53) te doen.

Winst
Noteert de koers op expiratie boven de 3,17 (-17,4%) en beneden de 4,53 (+18%) dan realiseert u winst met deze strategie. U heeft dus een winstgevende bandbreedte van 35%.

Maximale Winst
Noteert de koers op expiratie boven de 3,70 (-3,6%) en beneden de 4,00 (+4,1%) dan realiseert u maximale winst met deze strategie. Het maximale rendement bedraagt 190% (=530 / 280 * 100%).

Maximaal Verlies
Uw maximale verlies is onbeperkt.
Begint de koers teveel te bewegen, rol dan tijdig door naar een volgende expiratiemaand of neem verlies.

Hoog Risico
Het nadeel van de Short Strangle is dat u aan twee kanten geld kunt verliezen. Zowel een grote koersstijging als een grote koersdaling kunnen zeer verliesgevend zijn.
Om u te beschermen voor een overname kunt u een far out-of-the-money call optie kopen. Bijvoorbeeld een call dec-13 6.00 voor 0,12. Gaat de koers dan door het dak, dan verdient u met deze out-of-the money call opties meer dan u verliest met de Short Strangle. 

Voordelen
Het voordeel van de Short Strangle is dat u bij beperkte koerswijzigingen en gelijkblijvende/dalende volatility dagelijks geld op uw positie verdient.
Hoeveel deze winst bedraagt kunt u vooraf aflezen aan de Theta van de positie.

In de grafiek ziet u dat deze positie bij de actuele koers ongeveer 4 euro per dag oplevert.
Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt.

Een tweede voordeel is dat als de volatility daalt, de waarde van de optiepremies zal afnemen.

In de grafiek ziet u dat deze positie ongeveer 15 euro per volatility-punt daling oplevert.

Let op
Enkele tips bij een Short Strangle:
·       Schrijf geen te lage optiepremies (ivm bied-laat koersen en transactiekosten).
·       Indien de markt teveel beweegt; rol tijdig door of neem tijdig verlies.
·       Dek u vooraf in om maximaal verlies te beperken.
·       Wacht niet tot de laatste dag met winst nemen. Indien u 75% van het maximale resultaat kunt realiseren doet u goede zaken.

Let op, dit voorbeeld is zonder transactiekosten en enkel ter illustratie en educatie. Dit voorbeeld is geen advies.

Deze column is 23 mei 2013 ook gepubliceerd op DFT.nl / Goeroes / Herbert Robijn / Opties 2.0 – Short Strangle TomTom

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere en professionele beleggers in opties, hefboomproducten en aandelen. Met de tools kunnen beleggers met 1 druk op de knop complete analyses, berekeningen en selecties maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten