zaterdag 13 april 2013

Opties 2.0 – deel 16. Dividend & vervroegd uitoefenen Call opties


Het dividendseizoen is geopend. Belangrijk voor beleggers. Want met het ontvangen van dividend genereer je inkomen. En als je optiebelegger bent? Dan is het opletten geblazen.

Dividend belangrijk voor waarde van opties
Dividend is één van de 6 parameters die direct invloed hebben op de waardering van opties. Daar begint het al: het is echt lastig voor particuliere beleggers om uit te pluizen welke aandelen wanneer ex-dividend gaan en hoe groot het dividendbedrag dan is. Op de dag van ex-dividend opent de koers van het aandeel in principe minus het dividendbedrag.

Vroegtijdig uitoefenen: wanneer precies?
Amsterdamse aandelenopties zijn allemaal Amerikaanse stijl. Amerikaanse stijl aandelenopties kun je vroegtijdig uitoefenen. Maar wat gebeurt er met je positie in call opties als je deze vroegtijdig uitoefent? En wanneer moet je dat dan precies doen?
Er is in principe maar één moment optimaal om call opties vroegtijdig uit te oefenen: op de laatste handelsdag vóór de ex-dividend datum. En dat geldt dan ook nog alleen voor in-the-money call opties, waarvan de resterende tijdswaarde in de call optie kleiner is dan het te ontvangen dividendbedrag. Als dat zo is, dan is een call optie met een korte looptijd ‘early exercise’ en ben je financieel beter af als je dividend ontvangt of de call optie vóór de ex-dividend datum verkoopt. Ook voorkom je een waarde-afname in de call optie, door het ex-dividend gaan. Zo’n waarde-afname geeft onnodig verlies. Bij call opties met een lange looptijd ligt het iets ingewikkelder. Daar dien je ook de rente component mee te nemen.

Een rekenvoorbeeld
Het aandeel Ahold noteert op het slot (11 april) 12,055.
Ahold is voornemens om op 19 april ex-dividend te gaan met een dividendbedrag van 0,44.
De call 17-mei-13 11,00 doet (biedkoers) 1,02 – (laatkoers) 1,07.
Deze call optie noteert nu onder pariteit; de 1,05 intrinsieke waarde (=aandelenkoers van 12,055 – uitoefenprijs call 11,00) is hoger dan de prijs die u voor de call optie ontvangt. En een negatieve resterende tijdswaarde (-0,035).


Waar zit nu je winst als je call opties hebt?
Als je deze call optie Ahold vervroegd uitoefent, dus op het optimale moment van één handelsdag vóór ex-dividend, dan doe je mee met het dividend en ontvang je het dividendbedrag van 0,44. Je hebt dan immers je call ‘omgeruild’ voor aandelen. En het dividendbedrag is een stuk hoger dan de resterende tijdswaarde in de call optie. Als bezitter van de call optie ontvang je natuurlijk geen dividend.
Je moet het echt even uitrekenen, het kan je geld opleveren om vervroegd uit te oefenen. Je koopt in dit voorbeeld (en op de laatste handelsdag voor ex-dividend) de aandelen voor de uitoefenprijs van 11,00 en voila, je registreert de volgende dag voor 0,44 dividend. Die zou je niet ontvangen, als je de long call optie positie zou aanhouden. Wil je geen aandelen en dividend Ahold, dan is het verstandig om de call optie te verkopen vóór de ex-dividend datum. De waarde van de call optie neemt op ex-dividend namelijk behoorlijk af. En dat geeft een onnodig verlies.

Zit je long of short?
Als je call opties bezit (je zit ‘long’) en je oefent ze vroegtijdig uit, dan ben je de resterende tijdswaarde kwijt. Je kunt dan de aandelen kopen op het niveau van de uitoefenprijs, omdat je (per definitie met call opties) kooprecht hebt. De aandelen die je geleverd krijgt tegen de uitoefenprijs, kun je vervolgens verkopen voor de actuele koers van het aandeel. Het te ontvangen dividend moet dus opwegen tegen de resterende tijdswaarde die je laat lopen. Anders kun je de call optie beter gewoon verkopen.

Zit je call opties ‘short’ en de tegenpartij oefent de call opties vroegtijdig uit, dan ben jij het die verplicht is de aandelen te leveren op het niveau van de uitoefenprijs. Met een short call heb je leveringsplicht. Let op: als je de aandelen niet in bezit hebt, dan moet je die dus eerst kopen voor de actuele koers van het aandeel.

Index opties Europese stijl
Indexopties in Amsterdam zijn Europese stijl. En dat betekent dat je ze niet vroegtijdig kunt uitoefenen. Dan kun je deze situatie krijgen: een AEX-Index call optie met een kortere looptijd heeft hogere optiepremie, dan een AEX-Index call optie met dezelfde uitoefenprijs en een langere looptijd. Kijk maar eens naar de optiekoersen van de in-the-money AEX-Index calls 340,00 voor de april en mei 2013 expiratie. En zie het negatieve verschil. Dit komt door het verwachte dividend tussen de april en mei expiratie van 5,68 index punten.


Dividend Agenda
Houd de dividend agenda goed in de gaten. We geven je hier de verwachte dividenden in de AEX en de AMX voor de komende twee weken:
·       TNT Express EUR 0,03 dividend, ex-dividend 12-apr-13
·       Wessanen EUR 0,05 dividend, ex-dividend 18-apr-13
·       Ahold EUR 0,44 dividend, ex-dividend 19-apr-13
·       Heijmans EUR 0,25 dividend, ex-dividend 19-apr-13

Niets missen en wekelijkse Dividend Update ontvangen?
Stuur mij een mail en ik zet u op de verzendlijst voor een wekelijkse “Dividend Update”. Gemak dient de belegger.

Let op! De voorbeelden in dit artikel bevatten geen transactiekosten. De voorbeelden dienen enkel als illustratie en educatie. Bovendien is geen enkel voorbeeld bedoeld als advies.

Deze column is 11 april 2013 ook gepubliceerd op DFT.nl / Goeroes / Herbert Robijn / Opletten met Dividend!

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere en professionele beleggers in opties, hefboomproducten en aandelen. Met de tools kunnen beleggers met 1 druk op de knop complete analyses en selecties maken en automatische alerts instellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten