maandag 11 maart 2013

Opties 2.0 – deel 14. Short Straddle BinckBank.

Voor onze optiebeleggers vandaag de Short Straddle. Deze optiestrategie bestaat uit twee poten; het verkopen van een call optie en het verkopen van een put optie met dezelfde expiratie datum en dezelfde uitoefenprijs. We leggen deze strategie uit met als praktijkvoorbeeld BinckBank.

Toepassing
Een Short Straddle kunt u op verschillende manieren toepassen:
  • U verwacht op korte termijn weinig koersbeweging;
    • Door het afnemen van de resterende looptijd van de opties loopt dagelijks de verwachtingswaarde uit beide opties.
  • U verwacht op korte termijn een daling in volatility;
    • De waarde van de call optie en de put optie daalt door een lagere volatility.
Het is bij een Short Straddle niet noodzakelijk om tot expiratie te blijven zitten. De optiepremie loopt er dagelijks uit. Time is your friend.

Praktijkvoorbeeld BinckBank
Het aandeel noteert EUR 8,01 (op basis slotkoersen vrijdag 8 maart).
Stel dat u denkt dat de koers van BinckBank de komende maand beperkt gaat bewegen. U wilt inspelen op een beperkte koerswijziging (<5%) met een Short Straddle.

Investering
Initieel ontvangt u geld: (prijs van de verkochte Call optie plus prijs van de verkochte Put optie) * de contract size * het aantal contracten dat u verkoopt.
Stel u verkoopt 10 Call opties BCK Apr-13 8,00 voor 0,70 en u verkoopt 10 Put opties met dezelfde expiratie en uitoefenprijs voor 0,75. Dan ontvangt u per saldo EUR 1.450  (= (0,70 + 0,75) * 100 * 10).
Let op. 1,45 op een koers van 8,01 is maar liefst 18,1%.

Margin
Omdat u beide opties short zit, ontstaat er een margin verplichting. Banken en brokers zijn vrij om deze zelf te bepalen. Conform de oude regels van de beurs komt de margin verplichting bij deze Short Straddle rond de EUR 200. Bij 10 Short Straddles komt dat op EUR 2.000 (= 10 * EUR 200).
Uw netto investering bedraagt dan EUR 550 (= EUR 2.000 – 1.450).

Winst & Verlies grafiek
De Simulatie grafiek voor deze Short Straddle ziet er als volgt uit:
De blauwe lijn laat het theoretische resultaat zien per vandaag.
De rode lijn toont het resultaat op expiratie.

Break-Even Punt & Winst
Noteert de koers op expiratie boven de 6,55 (-18,2%) en onder de 9,45 (+17,9%) dan realiseert u winst met deze strategie.
U kunt de break-even punten op expiratie op de achterkant van de sigarendoos eenvoudig zelf uitrekenen, door de uitoefenprijs minus de ontvangen premie (8,00 – 1,45 = 6,55) of de uitoefenprijs plus de ontvangen premie (8,00 + 1,45 = 9,45)  te doen.

Maximale Winst
Noteert de koers op expiratie gelijk aan de uitoefenprijs van 8,00 dan realiseert u de maximale winst van 1,45 met deze Short Straddle. Bij 10 stuks is dat EUR 1.450.
Het rendement bedraagt dan 263% (= 1,45 / 0,55 * 100%, of 1.450 / 550 * 100%).

Maximaal Verlies
Uw maximale verlies is onbeperkt. U heeft immers een short positie. Dat geldt naar beneden en naar boven. Stel BinckBank knalt voor expiratie door naar EUR 12,50, dan loopt uw Short Straddle fout.
U zou dan 3,05 verlies lijden (=12,50 – 8,00 = 4,50 – 1,45). Bij 10 stuks is dat EUR 3.050.
Om dit maximale verlies naar boven te beperken, kunt u (vooraf) een out of the money Call kopen. Als protectie. Bijvoorbeeld de Call Jun-13 10.00 voor 0,43. Voordeel van deze Call met een langere looptijd is dat u na de april expiratie bij succes nog eens de mei en uiteindelijke ook de juni straddle kunt schrijven. U kunt de verzekering als het een beetje wil dus 3 x gebruiken.

De Simulatie grafiek voor deze Protected Short Straddle ziet er als volgt uit:

Hoog risico
Het nadeel van de Short Straddle is dat u aan twee kanten geld kunt verliezen. Zowel een grote koersstijging als een grote koersdaling kunnen zeer verliesgevend zijn.

Daarnaast bent u niet gebaat bij onrust in de markt. Onrust in de markt zal de volatility doen toenemen en dat resulteert in hogere optiepremies.
In onderstaande grafiek ziet u de invloed van de volatility:
Bij de actuele koers is de Positie Vega nu ongeveer 21 euro negatief.

Voordelen
Het voordeel van de Short Straddle is dat u bij beperkte koerswijzigingen en gelijkblijvende volatility dagelijks geld op uw positie verdient.
Hoeveel deze winst bedraagt kunt u vooraf aflezen aan de Theta van de positie. In de grafiek ziet u dat deze bij de actuele koers ongeveer 18 euro per dag oplevert.
Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt.

Een tweede voordeel is dat als de volatility daalt, de waarde van de optiepremies zal afnemen.

Volatility 68%, Percentiel op 99%
Een goede indicator of de Volatility hoog of laag staat, is het Implied Volatility Index Percentiel. Deze Volatility indicator geeft aan hoeveel procent van de Volatilities historisch lager noteerden dan de actuele Volatility.
Voor BinckBank staat het Percentiel op 99%. De actuele Volatility (68%) is dus erg hoog. De historische Volatility is laag; 32%. Interessant om premie te schrijven. Maar wel opletten!

Valkuilen
Enkele valkuilen bij een Short Straddle zijn:
·         Events. Als de volatility er in schiet neemt de waarde van de Short Straddle sterk toe en kost dat geld. Vermijd events gedurende de looptijd van uw positie.
·         Dividend. De Short opties kunnen worden assigned. Vermijd ex-dividend.
·         Neem tijdig verlies als de markt teveel beweegt. Of dek u vooraf in om maximaal verlies te beperken.
·         Wacht niet tot de laatste dag met winst nemen. De Short Straddle zal immers nooit precies op 0 eindigen. Als u in bovenstaande voorbeeld de positie kunt sluiten voor 0,30 doet u goede zaken.

Het is een overweging om in Short Straddles te beleggen met een korte resterende looptijd (1-2 maanden); deze bieden een hoge Theta (er loopt per dag meer premie uit) dan Short Straddles met een langere resterende looptijd.
Interessant alternatief is om de Short Straddle te combineren met aandelen. Daarover een volgende keer meer.

Let op, dit voorbeeld is zonder transactiekosten en enkel ter illustratie en educatie. Dit voorbeeld is geen advies.

Deze column is 8 maart 2013 ook gepubliceerd op DFT.nl / Goeroes / Herbert Robijn / Short Straddle BinckBank.

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere en professionele beleggers in opties, hefboomproducten en aandelen. Met de tools kunnen beleggers met 1 druk op de knop complete analyses, berekeningen en selecties maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten