zaterdag 2 maart 2013

Opties 2.0 – deel 13. Long Straddle Arcelor Mittal.

Voor onze optiebeleggers vandaag de Long Straddle. Deze optiestrategie bestaat uit twee poten; het kopen van een call optie en het kopen van een put optie met dezelfde expiratie datum en dezelfde uitoefenprijs. We leggen deze strategie uit met een praktijkvoorbeeld Arcelor Mittal.

Toepassing
Een Long Straddle kunt u op verschillende manieren toepassen:
  • U verwacht op korte termijn een grote koerswijziging;
    • Bijvoorbeeld rondom een event, zoals publicatie cijfers of product annonceringen. Vóór dat event investeert u in een Long Straddle in de verwachting dat de koers van het aandeel heftig zal reageren op het event.
    • Een koerswijziging dient dermate groot te zijn dat de waarde toename van de ene optie groter is dan de waarde afname van de andere optie.
  • U verwacht op korte termijn een sterke stijging in volatility.
    • De waarde van de call optie en de put optie stijgt door hogere volatility.
Het is bij een Long Straddle in principe niet de bedoeling om tot expiratie te blijven zitten. De optiepremie loopt er immers dagelijks uit.

Praktijkvoorbeeld Arcelor Mittal
Het aandeel noteert EUR 11,515 (op basis slotkoersen donderdag 28 februari).
Stel u denkt dat de koers van Arcelor Mittal de komende maand fors gaat bewegen, maar u heeft geen idee of dat een grote koersdaling of koersstijging wordt. U wilt inspelen op een grote koerswijziging (>15%).

Investering
De investering bedraagt: (prijs van de gekochte Call optie plus prijs van de gekochte Put optie) * de contract size * het aantal contracten dat u handelt.
Stel u koopt 10 Call opties MT Mei-13 11.50 voor 0,70 en u koopt 10 Put opties met dezelfde expiratie en uitoefenprijs voor 0,77. Dan betaalt u per saldo EUR 1.470  (= (0,70 + 0,77) * 100 * 10).

Winst & Verlies grafiek
De Simulatie grafiek voor deze Long Straddle ziet er als volgt uit:

De blauwe lijn laat het theoretische rendement zien per vandaag.
De rode lijn toont het rendement op expiratie.

Maximaal Verlies
Noteert de koers op expiratie 11,50 dan realiseert u maximaal verlies met deze strategie. Het maximale verlies bedraagt uw investering.

Break-Even Punt & Winst
Noteert de koers op expiratie beneden de 10,03 (-12,9%) of boven de 12,97 (+12,6%) dan realiseert u winst met deze strategie.
U kunt de break-even punten op expiratie eenvoudig zelf uitrekenen op de achterkant van de sigarendoos door de uitoefenprijs minus de investering (11,50 – 1,47) of de uitoefenprijs plus de investering (11,50 + 1,47) te doen.
De maximale winst is onbeperkt. De statistische kans daarop is klein.
Voor expiratie heeft u sneller kans op winst. Onder de 11,00 en boven de 12,00 gaat u vandaag al door het break-even punt heen.

Voordelen
Het voordeel van de Long Straddle is dat u aan twee kanten geld kunt verdienen. Zowel een grote koersstijging als een grote koersdaling kunnen winstgevend zijn. ‘Als er maar wat gebeurt’.

Daarnaast bent u gebaat bij onrust in de markt. Onrust in de markt zal de volatility doen toenemen en dat resulteert in hogere optiepremies.
In onderstaande grafiek ziet u de invloed van de volatility:
Bij de actuele koers is de Positie Vega nu ongeveer 40 euro.
Dit betekent dat als de volatility met 1 procent punt stijgt, de waarde van de Long Straddle met 40 euro toeneemt.

Nadelen
Het nadeel van de Long Straddle is dat u bij beperkte koerswijzigingen en gelijkblijvende volatility dagelijks geld op uw positie verliest.
Hoeveel dit verlies bedraagt kunt u vooraf zien aan de Theta van de positie. In de grafiek ziet u dat deze bij de actuele koers ongeveer 9 euro per dag kost.
Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt.

Een ander nadeel is dat als de volatility daalt, de waarde van de optiepremies zal afnemen.
Let hier vooral op bij events. In de aanloop naar een event gaat de volatility omhoog. Te laat een Long Straddle kopen heeft als nadeel dat indien de grote koersbeweging komt, het resultaat regelmatig teniet wordt gedaan omdat na het event de volatility sterk afneemt en de optiepremies in elkaar zakken.

Volatility Percentiel
Een goede indicator of de Volatility hoog of laag staat is het Implied Volatility Index Percentiel. Deze Volatility indicator geeft aan hoeveel procent van de Volatilities historisch lager noteerden dan de actuele Volatility.
Voor Arcelor Mittal staat het Percentiel op 36%. De actuele Volatility (30%) is dus relatief laag.

Valkuilen
Enkele valkuilen bij een Long Straddle zijn:
·         Te snel winst nemen bij een kleine winst in de ene optie en dan met een verliesgevende andere optie blijven zitten.
·         Te lang in de positie blijven zitten, terwijl de markt niet tijdig de verwachte koers en/of volatility beweging maakt. De waarde loopt dagelijks uit de positie en het wordt steeds moeilijker om in een winstgevende situatie te komen.

Het is een overweging om in Long Straddles te beleggen met een langere resterende looptijd; deze bieden een lagere Theta (er loopt per dag minder premie uit) dan Long Straddles met een kortere resterende looptijd.

Let op, dit voorbeeld is zonder transactiekosten en enkel ter illustratie en educatie. Dit voorbeeld is geen advies.

Deze column is 1 maart 2013 ook gepubliceerd op DFT.nl / Goeroes / Herbert Robijn / Opties 2.0 – Long Straddle Arcelor Mittal.

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere en professionele beleggers in opties, hefboomproducten en aandelen. Met de tools kunnen beleggers met 1 druk op de knop complete analyses, berekeningen en selecties maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten