donderdag 14 juni 2012

Opties 2.0

De originele column is 13 juni 2012 gepubliceerd op DFT.nl / Goeroes / Opties 2.0

Opties 2.0
U kunt uw beleggingsportefeuille prachtig beschermen met opties. En u kunt met opties extra inkomen genereren. Natuurlijk kunt u opties speculatief inzetten, maar wij gaan voor risicomanagement en extra inkomen. Daar zijn opties namelijk bij uitstek geschikt voor.
Met opties kunt u de verhouding risico/rendement van uw portefeuille positief beïnvloeden. Zorg dan wel dat uw berekeningen en analyses vlekkeloos zijn. Zeperds willen we niet. En daar gaat onze serie Opties 2.0 over: een goede voorbereiding van uw optiebeleggingen is het halve rendement...

Gunstigere verhouding risico/rendement
Met opties in uw portefeuille kunt u voorkomen dat u een puur 1:1 risico loopt. U kent het wel: gaat de AEX-Index 10% omlaag, dan kost u dat 10%, blijft de AEX-Index gelijk, dan blijft de portefeuille gelijk blijft en ja, stijgt de AEX-Index 10%, dan heeft u een (papieren) winst op uw portefeuille van 10%.

In grafiek ziet dat er als volgt uit:

We gaan uit van een positie van 100 fictieve aandelen AEX die we op 12 juni 2012 hebben gekocht rond de slotkoers van 292 (100 x 292 = EUR 29.200). Op de x-as in de grafiek wordt de koers van de AEX weergegeven. Op de y-as tekenen we het resultaat. De blauwe lijn is het resultaat per vandaag. De rode lijn is het theoretische resultaat over een jaar, 21 juni 2013 (expiratie jun-13 opties). Dat resultaat ligt 4,5% hoger dan vandaag, omdat het verwachte dividend rendement in de AEX voor komend jaar op 4,5% ligt.
So far, so good. Maar combineert u deze portefeuille op een handige manier met opties, dan ziet de verhouding risico/rendement er al snel een stuk beter uit. Bij een neutrale portefeuille in combinatie met het schrijven van een call optie beperkt u uw risico en vergroot u uw potentieel rendement.

Voorbeeld neutraal scenario: we schrijven een AEX-Index call optie met een looptijd tot juni 2013 en een uitoefenprijs van 300 op een biedkoers van 18,50.
Een AEX-Index daling van 10% kost u dankzij uw optie dan nog maar 3,7%, een gelijkblijvende index levert zelfs 6,3% winst op en een stijging van de AEX van 10% levert 9,1% op. Een en ander los van het verwachte dividend rendement van 4,5%.
Met dit neutrale scenario genereert u in bij de start initieel EUR 1.850 extra inkomen. Dat is 6,3%, namelijk EUR 1.850 die u ontvangt voor het schrijven van de call optie ten opzichte van de investering van EUR 29.200 in de aandelen. U verlaagt uw risico naar beneden toe dus met 6,3% ten opzichte van alleen aandelen long zitten. En u verdient ook geld bij een gelijkblijvende koers van de AEX. Maar liefst 6,3%. Wel zo prettig. Bij een AEX boven de 300,00 is uw winst op 21 juni 2013 gemaximaliseerd op 9,1% (EUR 1.850 + EUR 800 = EUR 2.650 / EUR 29.200 = 9,1%). Die EUR 1.850 is het geld dat u nu voor de call optie ontvangt. En die EUR 800 is het verschil in de waarde van uw aandelen tussen 292 en 300.
Bij een AEX boven de 300 blijft u winst gemaximaliseerd op 9,1%. De extra waarde in aandelen valt dan weg tegen de meerwaarde van de geschreven call optie.

In grafiek ziet dat er als volgt uit:

Ander voorbeeld met een defensief scenario met 1 optie. We schrijven een AEX-Index call optie met een looptijd tot juni 2013 en een uitoefenprijs van 280 op een biedkoers van 28,50:
Een AEX-Index daling van 10% kost u dan slechts 0,2%, een gelijkblijvende index levert u 5,7% op terwijl een 10%-stijging van de AEX-Index u nog steeds 5,7% winst oplevert.

Voorbeeld offensief scenario: we schrijven een AEX-Index call optie met een looptijd tot juni 2013 en een uitoefenprijs van 320 op een biedkoers van 10,50:
Een AEX-Index daling van 10% kost u dan 6,4%, een gelijkblijvende index levert u 3,6% op terwijl een 10%-stijging van de AEX-Index u 13,2% winst oplevert.

In de tabel staan de voorbeelden op een rijtje. Allemaal portefeuilles met een mandje aandelen in combinatie met één geschreven call optie. Resultaat: minder risico EN een beter rendement.


Aandelen + Opties is veiliger dan 100% Aandelen!
Opties zijn op het eerste gezicht wat complexer, maar een beetje inlezen in de materie levert u al voordeel op: u leert opties in te zetten voor risicomanagement EN voor betere rendementskansen. We maken het u gemakkelijk: in een serie artikelen over Opties 2.0 laten we u zien hoe u opties kunt gebruiken. We kunnen allemaal wel wat beleggingsplezier gebruiken!

Speelveld: EUR 50.000.000 premie per dag…
Pardon?! U leest het goed: in Amsterdam vertegenwoordigt de optiehandel PER DAG een totale optiepremie (prijs van een optiecontract x aantal verhandelde contracten) van EUR 50 miljoen. Dat vertegenwoordigt vervolgens een totale onderliggende waarde van ruim EUR 2,5 miljard. Miljard! Niet zo gek dus dat u daar meer van wilt weten.
In het kort: sinds 1978 worden er in Amsterdam opties verhandeld. Het begon bescheiden, maar inmiddels verhandelen we samen per dag gemiddeld bijna 300.000 optiecontracten (gemiddelde over eerste 4 maanden 2012). Dat zijn 300.00 gekochte en 300.000 verkochte opties. Je hebt immers altijd een tegenpartij nodig. Die optiecontracten vertegenwoordigen samen dus die optiepremie van bijna EUR 50 miljoen bij een totale onderliggende waarde van ruim EUR 2,5 miljard. Per dag!
Opties in Amsterdam zijn dus miljardenbusiness. Daar willen we allemaal wel aan meedoen. Maar dan wel verstandig met beheerst risico en consistent rendement graag. Precies.

Hebben we een beleggingsplan?
Een beleggingsplan, tja. Beleggen is ondernemen en ondernemers hebben plannen. U als belegger dus ook. Beleggers zijn bovendien eigenwijs, dus als het goed is trekt u gewoon uw eigen plan. Wij helpen u op weg. Sterker nog, u kunt bij wijze van spreken dat excelsheetje laten zitten.

Excel, vaarwel
Tuurlijk, wij zijn ook dol op Excel. Maar nog doller op gemak, snelheid en foutloze uitkomsten.
Daarom heeft DFT een hele set beleggingstools die al het handmatige rekenwerk overbodig maken. Deze tools doen het monnikenwerk voor u: rekenen, analyseren, selecteren, sorteren. Zodat u de kans heeft om van die EUR 50 miljoen te profiteren. Basiskennis van opties heeft u wel nodig, u rijdt ook geen auto zonder rijbewijs. Maar dan komt u ook ergens. Zo werkt het met opties ook. Goed nieuws: we maken het met slimme Tools wel een stukkie makkelijker.

Opties...hoe zat dat ook alweer?
Je hebt Calls, Puts, iets met Premies, Grieken en dan een hele reeks mooie namen zoals Covered Calls, Long Straddles en Butterflies. In ons volgende artikel uit de serie Opties 2.0 frissen we uw kennis gewoon even op. Wij vinden dat iedereen met opties op een verstandige, risicobeheersende manier zijn of haar beleggingsrendement moet kunnen verbeteren. Precies: een goede voorbereiding van uw optiebeleggingen is het halve rendement!

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere aandelen- en optiebeleggers. Met de tools kunnen alle beleggers met 1 druk op de knop complete analyses, berekeningen en selecties maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten